Ogłoszenie

Uwaga, uwaga. Uprzejmie donoszę, że nasz klan ma własny kanał filmowy na Youtube Zainteresowani publikacją na tym kanale własnych, epickich bitew proszeni są o wrzucanie replayów do stosownego działu w "Nauka jazdy".

#1 2015-04-28 15:26:49

zabojcze_musli

Gość

Pomysły, rady, przemyslenia

Witam wszystkich. Wspomniałem Diensdal-owi podczas wczorajszego pożegnania na mumblu, że jeszcze coś 'szrajbnę' na temat 1brp. Pod koniec mojego pobytu w klanie dużo myślałem co by można zmienić lub ulepszyć aby zainteresować szersze spektrum graczy do przyłączenia się do 1brp. Zastanawiałem się także co mi się u nas podobało oraz czym warto się chwalić przed innymi. Oto owoc moich rozważań:
* forum - Jest to chyba jedna z fajniejszych rzeczy związana z klanem, zdecydowanie na plus ponieważ ułatwia komunikację pomiędzy członkami oraz pozostawianie różnego rodzaju informacji dla osób offline.
               Samo działanie forum jest spoko, podział na wątki również. Dwa zastrzeżenia: pierwsze - piszcie lżejszym tonem między sobą, bo później niesnaski z tego wychodzą, jesli ktos ma jakies halo do   
               pojedynczej osoby niech z nią porozmawia przez mumble a nie piętnuje publicznie(no chyba że sytuacja tego wymaga), drugie - WSZELKIE informacje o ważnych wydarzeniach(rozgrywki turniejowe,
               CW, itp) powinny być umieszczane w WĄTKACH(plus wysylanie wiadomości na email), a nie na chatbox-ie. W moim przypadku często coś przeoczyłem bo było w dość nietypowym miejscu umieszczone
               (dodatkowo forum 'lubi' czasami nie pokazywać nowych wątków oraz postów co wprowadza już totalne zamieszanie). Podsumowując jest to bardzo fajne narzędzie, które powinno być zawsze
               wymieniane przy 'reklamowaniu' się klanu.
* kanał youtube - Tu w zasadzie żadnych zastrzeżeń(może poza dźwiękami załogi - nie każdy lubi kapitana bombę, mi to nie wadzi ale niektórym mogą przeszkadzać częste przekleństwa). Sama idea bardzo
                          fajna, podkłady muzyczne jeszcze bardziej. Jak największe graty za ten pomysł. Tak jak przy forum, informacja o takim kanale również powinna zostać umieszczona podczas 'reklamowania' się 
                          klanu.
* facebook - Tu osobiście sądzę że jest to średnio przydatne narzędzie. Możecie o tej grupie wspomnieć, ale szału chyba nie robi.
* forum wota - Osobiście uważam, że to totalna strata czasu, praktycznie nikt tam nie wchodzi, a jak już jest to na pewno nie regularnie, pisanie ogłoszeń rekrutacyjnych i innego typu informacji w tym miejscu
                      nikomu nie wadzi, tyle po co?
* rekrutacja 'na gębę' - Chodzi mi tu o granie w WOT-a oraz odzywanie się po bitwie do danych osób w celu rekrutacji. Sam tego próbowałem. W zasadzie większość rozmów po bitwie kończyła się jak tylko
                                   wspomniałem o rekrutacji do klanu. Bardzo frustrujące zajęcie. Tym bardziej, że w czasie gdy z kimś piszesz, on potrafi sobie puścić bitwę i czekasz jak ten bęcwał aż się znowu odezwie.
                                   Nie polecam. Może dla kogoś bardziej cierpliwego
* info w czasie biwty o rekrutacji - W tym wypadku mam na myśli jakiegoś bota chat-owego, który pisze na początku, w połowie i na końcu bitwy informacje o rekrutacji. Część graczy zwraca na to uwagę(ja tak
                                                  miałem zanim przystąpiłem do was). Warto spróbować
* stacja rekrutacyjna - Z braku laku, jedyne sensowne rozwiązanie. Na necie nie ma żadnej strony z statystykami ogólnymi graczy - tzn nie da rady wyszukać ludzi o danym wn8(1000-1400), polskiego 
                                  pochodzenia, nie posiadających klanu, grających w ostatnich miesiącach. Dużo naszukałem się takiego narzędzia i nic nie znalazłem. Wiadomo jest wotlabs itp ale to podaje tylko statystyki
                                  jednego gracza więc lipa. Stacja rekrutacyjna pomimo swoich wad(rafi może wymienić - jako programista jak o nich usłyszałem to myślałem że mnie 'cholera' trafi, taki potencjał a tak
                                  kijowo jest to zrobione ze żal d... ściska). W każdym bądź razie pomimo tego, jest to jedyne miejsce zdatne do rekrutacji. Osobiście szedłbym tą drogą oraz zrobił nabór na rekruterów w
                                  1brp
* integracja - Gdy przyszedłem do klanu rafi mi pokazał co i jak. Później zagrałem z rowerem. Jeszcze później zaopiekowała się mną nila. Na samym końcu mati pomógł mi zainstalować mody. To się chwali.
                    Powinniście o tym również wspominać podczas 'reklamowania' klanu. Szczególnie pomoc przy modach(dużo graczy nie ogarnia ich i lęka się ich jak pieniu kobiet ;p). Dodatkowo warto by tu zrobic
                    również nabór na pozycje : 'spec od  modów' oraz 'trener', które na stałe 'niańczyłyby' nowych. Teraz jest trochę tak, że dużo zależy od dobrej woli weteranów klanu. Nikt nie ma takiego obowiązku
                    przez co nowi mogą poczuć się lekko odtrąceni oraz niechciani. Warto temu przeciwdziałać
* rangi - W ramach upływu czasu nadawać klanowiczom odp rangi - najlepiej raz na miesiąc/2 miesiące.
* treningi - To już zależy ilu was tam będzie. Jeśli dużo to warto organizować cotygodniowe wewnętrzne rozgrywki. Jeśli mniej, to z innym klanem(tu myślę, że ekipa co przeszła do MAGA2 może spokojnie z wami
                 sparingować o ile wyrazicie na to chęć).
* sojusze - To już kwestia dowództwa z kim kiedy i dlaczego należy je zawierać. Najlepiej zabrać się za to dopiero jak będzie jakaś stała ekipa na CW.
* terminy - To także kwestia umowna. Wydaje mi się że wszelkie CW oraz treningi powinny odbywać się w weekendy, bo wtedy najwięcej ludzi jest przy kompach. Takie osobiste wrażenie, może się mylę

OT chyba tyle. Wszystko co napisałem jest moją subiektywną oceną. Mam nadzieję że coś z tego wam się przyda. Nikogo nie chce urazić tym postem, a jedynie pomóc. Może jeszcze coś tu dopisze jak wpadnie
mi coś do głowy

#2 2015-04-28 15:31:30

zabojcze_musli

Gość

Re: Pomysły, rady, przemyslenia

Ps. Sorry za błędy gramatyczno-ortograficzne ale nie mam już uprawnień do edycji postów

#3 2015-04-28 21:04:00

MrSharik

Administrator

Punktów :   -1 

Re: Pomysły, rady, przemyslenia

zabojcze_musli napisał:

Ps. Sorry za błędy gramatyczno-ortograficzne ale nie mam już uprawnień do edycji postów

Cóż, musisz to zrozumieć. Takie zasady. Lubimy wiedzieć co nasi goście chcieli powiedzieć, zanim ugryźli się w język.

Maus, E-100, E-50M, GW E-100, JagdPz E-100 / IS-7, IS-4, T-62A, Ob.261, Ob.268 / T57 Heavy, T110E5, T110E4, T110E3, M48A1, T92 / AMX 50B, BatChat.25t, BatChat.155 58, AMX 50 Foch (155) / FV215b, Centurion AX / 113

http://wotlabs.net/sig_dark/eu/MrSharik/signature.png

1 BRP, graj, rozwijaj się i śmiej z nami :) Nasz kanał na

Stopka forum

RSS